Crossmediaal vermeerderen?

Crossmediaal vermeerderen?

Vandaag werkte ik aan een concept voor een interactieve opstelling in het nieuw te realiseren Vermeercentrum in Delft.
Xl_girl_with_a_flute

Girl With a Flute, The National Gallery of Art, Washington DC
(© Copyright 2007 [Roy Tennant], FreeLargePhotos.com)

Opdracht: hoe maak je het oeuvre van deze beroemde schilder op evocatieve wijze toegankelijk voor een breed publiek? Wat is er leuk om te doen met de schilderijen, de details erin, de personages, de composities? En vervolgens: leggen we een link met de website (welke website)? Krijgen de bezoekers een brochure mee, met meer tekst en uitleg? Voor hoeveel talen moet het toegankelijk zijn (ook Japans en mandarijn?). Kan iemand thuis er ook mee aan de slag? Gaan we er ook filmpjes bij vertonen. Valt het in te zetten voor wisselende evenementen, voor sponsors, voor presentaties? Zullen we één hele grote interactieve wand maken? (ik zag een fantastische demo van panasonic, maar dat bleek bij navraag nog lang niet leverbaar te zijn en moest al gauw een miljoen kosten… dat dus niet, maar toch graag zoiets)

Is het niet vooral leuk om uit dat oeuvre elementen te plukken en die te personaliseren in eigen composities en die vervolgens te delen met andere bezoekers of geïntereseerden? Is dat technisch haalbaar?

Een nadeel: het oeuvre van Vermeer omvat 35 schilderijen. Meer niet. Nou, misschien 36. Dat is tegelijk een voordeel: je kunt het hele oeuvre in een flinke interactieve opstelling vervatten. Toch? En er zijn behalve deze opstelling ook nog twee verdiepingen over Vermeer die echt helemaal fantastisch worden.
Wat kan ik daaraan toevoegen? Ik ben me natuurlijk enorm gaan verdiepen in het oeuvre van Vermeer. Maar sindsdien ben ik geen onbevangen bezoeker meer. Kan ik dan nog bedenken wat ik als bezoeker graag zou willen meemaken? Ik ben nu al bij versie 4 van mijn concept en nog steeds niet helemaal tevreden. Het wordt een wand. Een wand? Nee, een tafel van 2 bij 6 meter. Zo groot? Misschien. Het wordt één groot spektakel met beamers en capacitive sensoren, een enorme touchscreen. Welja, we doen er ook nog een stel terminals bij. En dan kun je klikken en slepen, je verdiepen, laten verrassen, bewaren en doorsturen, degene die naast je staat enthousiast maken, thuis nog eens bekijken. Dacht ik zo. Is dat bijzonder genoeg?
Hoe moet ik mezelf nu nog verrassen, nu ik er al zo lang mee bezig ben?
Zijn er al sponsors? Hebben die nog wensen? Doe ik nog wel recht aan het oeuvre van Vermeer? Zullen ze mijn concept gaan goedkeuren en past het binnen budget? En opnieuw: is dit wat een bezoeker liefst zou willen meemaken?

Ik hoor dus graag suggesties! En jawel, het Vermeercentrum in Delft (centrum) zal voor de zomer al geopend zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.