:: locale wereldklasse

:: locale wereldklasse

In een artikel op Kottke.org wordt gesproken over locale competitie, hoe twee restaurants die op locaal niveau met elkaar wedijveren op die manier boven zichzelf uitstijgen tot een wereldklasse.
De vraag die in me opkwam was: doet het locale niveau ertoe nu we met z’n allen meeracen in de vaart van de globale ontwikkelingen, waarbij we met z;n allen kijken naar mondiale grootheden als Google, Microsoft c.s.? Raakt het locale niveau ondergesneeuwd? Of wordt het juist het voornaamste onderwerp van gesprek?
Een programma als Hart van Nederland, overigens geboren uit geldgebrek en tekort aan professionaliteit, toonde aan dat locaal nieuws een enorme doelgroep interesseerde. Waarna uiteindelijk ook het gerenommeerde Journaal meer locaal nieuws ging brengen. Heel gezellig en toegankelijk is dat. Willen “we” daar meer van? Willen jongeren weten wat er op Europees gebied favoriete muziek is, moeten ze beslist weten wie bovenaan staat op de nationale hitlijst, of zijn ze er meer in geïnteresseerd welke regionale band het meest populair is? Is het en/en? Wat is het motief om juist locaal of juist mondiaal geinteresseerd te zijn? Wil een adverteerder zo’n precisie bereik hebben?

Met Google Earth kun je tot op locaal niveau inzoomen en de verwachting is (realiteit?) dat je op die manier kunt zien dat er op een bepaalde straathoek bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd, of dat het restaurant aan de andere kant van het park een derde michelin ster heeft gewonnen, of dat een blok verderop iemand op zoek is naar een postzegel uit 1948, iemand die bovendien een hobby heeft aan het bestuderen van Descartes en van couscous houdt en ooit in Alkmaar op school zat en een weblog houdt (als een huisdier of tamagotchi). Blogo ergo sum.
Ben ik erin geinteresseerd om via zo’n global tool mijn local satisfaction te bereiken? Ik bereik via internet mijn locale doelen, voor informatie of contact. Dan blijft de vraag over: ben ik als persoon geinteresseerd in locale aangelegenheden van anderen, ver van huis, aan de andere kant van de wereld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.