:: dingen die er toe doen

:: dingen die er toe doen

J. Bleecker heeft een manifest gepost waar ze bij We make money not art blijkbaar lang op gewacht hadden. Het gaat om“Manifesto for Networked Objects” waarin hij een discussie oproept over “Why Things Matter”. Wie is Julian Bleecker, denk ik dan. Doet hij ertoe?

J. Bleecker werkt in zijn manifest een verscheidenheid aan issues uit die verbonden zijn met het “Internet of Things”, bevolkt door termen als “Blogjects” en/of “Spimes” die informatie verzamelen en verspreiden en ervoor zorgen dat wij zo ongeveer meer vanwege dan met internet bestaan.

Vandaag heb ik bijvoorbeeld een account aangemaakt bij Photobucket.com zodat ik makkelijk mijn eigen plaatjes online kan verzamelen en daarnaar kan linken vanuit dit weblog (als iemand een betere tip heeft, dan graag). Ik geef natuurlijk ook wat tags mee en vervolgens gaan die plaatjes een eigen leven leiden. En daar denk ik over na. Om vervolgens zeker zo vaak een gedachte eindigen met “Who cares?” Niet dat ik zo cynisch ben, maar omdat de enorme hoeveelheid voorwerpen en meningen en gedachten en inspanningen op internet een overvloed betekenen waarin het ene unieke ding in het niet valt bij alle andere enige unieke dingen. En ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik Nelson Mandela niet ben. Ik bedoel het net zo goed, maar ik heb gewoon minder betekenis voor de wereld. Dat is terecht.

Het is de hoeveelheid die het enkelvoudige opsluit. Wat we nodig hebben is de bevrijdende sleutel, om van massaliteit tot persoonlijkheid te komen. Of misschien een soort getijdenwerking, dat er in alle overvloed ook af en toe een ebsite is, waar je kunt uitwaaien en jutten. En wat je dan vindt, of dat van waarde is, dat bepaal je zelf.

gerelateerde artikelen: Bruce Sterling’s “Shaping Things”, Too smart objects, LIFT06.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.