Podcast via FM

Podcast via FM

Wat is er democratisch aan nieuwe media en RSS als je kapitaalkrachtig dient te zijn, verstand moet hebben van computers en internet en voldoende vrije tijd om te surfen en browsen, voordat je kunt deelnemen aan web2.0? Niet iedereen kan podcasten of podcasts beluisteren, omdat je er simpelweg de spullen voor nodig hebt en die kosten nu eenmaal niet niks.
Aan de andere kant is het zo dat je via internet de hele wereld van jouw podcast kunt laten genieten, maar misschien niet de mensen uit jouw straat, omdat zij de benodigde hardware niet hebben. Voor dit “ondemocratische” probleem is een oplossing bedacht door Lotte Meijer.

Lotte Meijer is, zoals ze zelf verklaart, een “artist / designer / teacher / and apparently rebel”. Lotte woont en werkt in Amsterdam. Een ander project van Lotte is Blitze gidsen, een audiotour die museumgangers een memorabele, meerduidige ervaring biedt.
Met haar nieuwe project, Broadcast Your Podcast, stelt Lotte podcasters in staat om buiten internet om hun podcasts via FM uit te zenden.

Daarvoor heb je een simpele BYP unit nodig. Dat is een handgemaakte FM transmitter, volgens het “circuit ontwerp” van Tetsuo Kogawa. Door een BYP unit met je computer of mp3 speler te verbinden, kunnen podcasts via FM uitgezonden worden in een radius van ongeveer 100 meter. Dan heb je wat. Je moet dus wel zelf de spullen hebben (in ieder geval een mp3 speler), maar de buurvrouw heeft alleen haar radio (en de juoiste frequentie) nodig.
Bedoeling is wel om de BYP units gratis te verstrekken, opdat podcasters hun praktijken kunnen uitbreiden, voorbij de globale reikwijdte van internet naar de lokale nabijheid. Ben je een podcaster, dan kun je een request doen om een BYP-unit te ontvangen. Je kunt ook de manual van Adam Hyde lezen, die duidelijk maakt hoe je je eigen Mini-FM transmitter maakt.

Ik stuitte op dit bericht via WMMNA (We Make Money Not Art), dat net een Webby Award heeft gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.