Babelvis # 01: Seth Godin

Babelvis # 01: Seth Godin

Straks kom ik op Seth Godin terug. Eerst de opmaat, want je kunt alleen ergens heengaan als je ook ergens vandaan komt.

Remco Campert heeft in zin bijdrage van vanmorgen op de voorpagina van de Volkskrant een hilarisch stukje flyer besproken. Daarin verhaspelt hij op briljante wijze een global soort Engels dat je alleen op zulke flyers en in gebruiksaanwijzingen kunt lezen.


bron: Westfalische Wilhelms-Universitat Munster

Wat Remco Campert kan, kan ik ook. Nee, dat dacht ik niet! (het is wel zo) Ik kreeg alleen de associatie met mijn pogingen om met Babelfish van Altavista taaie stukjes Buitenlands te vertalen.

Er zijn vast betere vertaalprogramma’s, maar Babelfish is laagdrempelig en heeft iets sympathieks.
Overigens zitten bij die stukjes tekst waar ik mijn wenkbrauwen bij frons ook dikwijls Engelse teksten… van promoverende Nederlanders. Dat behoort tot het taaiste Engels dat ik ken.

OK, ik heb besloten een serie vertalingen van broemd, geruchtmakend of belangwekkend proza te geven. Voor de lol, maar ook als metafoor van de werking van geruchten en roem: er is verdraaid veel onjuistheid in de wereld en daar kan ik me aan ergeren, maar het kan ook best vermakelijk zijn.
Ik begin met een tekst van het weblog van Seth Godin en de tekst “The perfect Number”. Het procede volgt een beetje de (westerse) hegemonie in de westerse wereld en gaat als volgt. Ik neem een stuk Engelse/Amerikaanse tekst, vertaal die in het Duits, dan naar het Frans en tot slot naar het Nederlands. Dat zou theoretisch gesproken een Belgische tekst tot gevolg moeten hebben.

Het perfecte aantal
Overeenkomstig Mario Livio, bedraagt 6 het geringste perfecte aantal. Een Pythagorus en zijn opvolgers hebben hun levens uitgegeven die op aantallen en de meetkunde riffing zijn. Zij opgelost dat een perfect aantal een aantal was dat het totaal van zijn factoren was. 1 zijn x 2 x 3 dezelfde dan 1 + 2 + de 3. Als u werd ge-nteresseerd, deze 28 volgende is. Alsmede? Juist. Zij hebben niet vastgesteld dat zij niemand op een berekening moeten gewerkt hebben in plaats van rond oorzakelijk het knoeien rond het cre’ren zouden moeten hebben gewerkt en oppoetsend materiaal dat nodig niemand of gaven over.

Volgende keer: Marketing goeroe Philip Kotler
Heb je suggesties voor sprekers of stukken tekst? Laat het me weten en plaats een commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.