social robot community

social robot community

De Independent Robotic Community is op zoek naar nieuwe vormen van interactie tussen mechanische elementen (robots) en representaties op koolstof basis (mensen). Doel is om aan te tonen hoe de graad van socialisatie toeneemt wanneer hogere niveaus van communicatie ontwikkeld worden. In een proefopstelling zijn robots en “mensen” geplaatst.


bron: Independent Robotic Community

Het eerste niveau toont een community van kleine robots. De robots, gemaakt van lego en uitgerust met infrarood sensor voor communicatie, zijn verdeeld in twee groepen. Elke groep heeft een primair level van socialisatie en een reeks geluiden die een uniek vocabulaire vormen. Iedere robot heeft in beginsel een zeer eenvoudige manier van bewegen binnen een beperkte ruimte.
Zodra deze robot een andere tegenkomt, worden gegevens uitgewisseld, waardoor de graad van socialisering stijgt, wat tevens complexere bewegingen tot gevolg heeft.

Op een tweede niveau kunnen gebruikers participeren met mbiele telefoons en internet. “They can connect to a program which communicates with the robots in real time and take influence on the state of sociability of each of the independent groups.”

Dit onderzoek, verwant aan domotica, lijkt me met name voor (para)medische toepassingen relevant. Een robot leert dan in te spelen op de specifieke mogelijkheden en behoeften van een visueel of motorisch gehandicapte.

[i]bron: we-make-money-not-art
Via: res-Qualia.

Related: the Nice Bots.

5 Replies to “social robot community”

 1. Hoi Theo,

  Hartelijk bedankt voor je reactie. 🙂 Ik reageer op een post die niets met mijn reactie te maken heeft, waarvoor mijn excuus. Ik wilde je alleen even laten weten dat ik jouw reactie heb verplaatst naar ons eigen domein en dat bij het schrijven voor TheaterCentraal.nl dat gemiddelde van eens per week, geen keiharde eis is. In overleg kan er veel, dus als je werkelijk interesse hebt, laat het dan vooral weten.

  Heb je Space nog gezien? Ik heb daar ook een column over geschreven indertijd onder de titel ‘De plek waar we thuis horen’. 🙂

  Hartelijke groet,
  Gigi

 2. @ Gigi, hoewel verdwaald, toch bedankt voor je reactie. Het leek een poosje wat stil op theatercentraal, maar opeens barst het van het leven. Erg goed.
  Ik heb niet over Space geschreven, want ik kon er op het laatste moment niet naar toe. Nu kan ik je column ook niet vinden. Stuur me svp een link.

 3. Hoi Theo,

  Stil is de afgelopen tijd helemaal niet geweest op TheaterCentraal.nl maar ik vermoed dat jij niet bent doorgesurfd naar het nieuwe domein http://www.theatercentraal.nl dat we sinds 1 december in gebruik hebben omdat we zo explosief groeien. Het is het tegendeel van rustig: we zijn juist enorm uitgebreid en doen naast het dagelijkse nieuws en de vele recensies inmiddels ook interviews, verslagen en binnenkort komen we met de eerste voorbeschouwingen. Bovendien hebben we een nieuw onderdeel FestivalCentraal gemaakt waar we de komende tijd alles over de theaterfestivals gaan bijhouden!
  Sinds onze oprichting in augustus hebben we, met uitzondering van afgelopen zondag omdat het internet er toen uitlag, iedere dag meerdere nieuwe artikelen in allerlei soorten en maten geplaatst. 🙂
  De columns vind je samen met de prijsvragen en het redatieblog onder de kop ‘Intermezzo’. De link naar de column over Space is deze: http://www.theatercentraal.nl/weblog/pivot/entry.php?id=143

  Hartelijke groet,
  Gigi

 4. En jouw site mag er ook zijn, Theo! Spannende onderwerpen, her en der aardig te linken aan waar wij bij TheaterCentraal.nl mee bezig zijn en sowieso dichtbij mijn eigen metier: journalistiek, pr en voorlichting. Als je eens briljanten ideeën hebt voor ons: shoot!

  Groetjes,
  Moon (die andere van de harde kern van TheaterCentraal.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.