Video kijken op kleine schermpjes

Video kijken op kleine schermpjes

Makayama, een Amsterdamse softwarebedrijf dat de omzet vooral buiten Nederland realiseert, komt met software waarmee films en video’s op een TomTom bekeken kunnen worden.

In Emerce zegt Vincent Verweij, voorheen journalist maar sinds twee jaar directeur van Makayama, dat het bedrijf 75 duizend betalende gebruikers heeft. Daarvan komt slechts twee procent uit Nederland, schat Verweij. “Nederland is voor mij maar een kleine markt.” Het bedrijfje doet in eigen land nauwelijks aan marketing.
Makayama werkt ook aan software om films te bekijken op de schermpjes van digitale fotocamera’s.

Waarom zou je filmpjes van thuis op je TomTom willen bekijken? Voor medepassagiers op bekende trajecten? De TomTom mee je hotelkamer in?
Wordt het pas echt leuk als je de filmpjes rijdende voort kunt ontvangen. Even stilstaan in de file: hup teaser van de nieuwste van den Ende productie in een nabijgelegen theater afspelen? Maar dan hebben we het bijvoorbeeld over een Nokia N70 met navigatie software en niet meer over een TomTom? Ik zie in dit geval de toegevoegde waarde niet.

Wat mij meer aansprak was het volgende, uit het zelfde artikel in Emerce. Na de TomTom-software komt Makayama met een programma dat hetzelfde doet voor de schermpjes van digitale fotocamera’s. “Mensen zijn prima bereid filmpjes te kijken op kleine schermpjes. De relatieve afstand van je ogen naar zo’n schermpje verschilt niet eens zoveel van tv kijken. Als je op 30 centimeter naar een 2,5 inch scherm kijkt is het beeld even groot als wanneer je op 3 meter naar een gewone tv kijkt. Ik kijk zelf regelmatig in hotelkamers naar films op mijn Nokia 9300. Kinderen vinden het leuk om bijvoorbeeld tekenfilms op mobieltje of pda te zien,” zegt Verweij.

Weet iemand of daar onderzoek naar gedaan is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.