venturo = supernova

venturo = supernova

Met groot plezier zag ik gisteravond Albert Treur van Venturo en TSS bij Nova zijn mening geven over de teloorgang van talpa. Ik heb niks tegen talpa, of niet heel veel, maar ben wel gecharmeerd van de meningen van Albert Treur.  Niet dat ik ze altijd deel, maar hij heeft tenminste een pittige mening en die is over het algemeen gefundeerd.

Eerlijk is eerlijk: ik heb een jaar geleden gesolliciteerd bij talpa, als crossmedia ontwikkelaar of zoiets. Ik had een gesprek met een kloon van John de Mol, maar wel een heel beroerde kloon. Die vooral asociaal kettingrookte en opschepte dat hij daar alles van de grond had getild. Een echte crossmediale gedachte hoorde ik niet, laat staan een gedachte. Ik had tevoren goede hoop op de crossmediale aspiraties van talpa. Maar die hebben ze niet kunnen waarmaken door een teveel aan aspiraties, als ik Albert Treur mag geloven. Geen duidelijk profiel, onvoldoende oog voor doelgroep segmentatie. Ik hou het op een teveel aan aspiratie zonder vormkracht en vooral zonder aantrekkelijkheid voor kijkers om erbij te willen horen. Dat gaat niet meer over consumentengedrag maar over motieven. Anders gezegd: talpa wilde teveel op een commerciële publieke zender lijken. Dat zijn geen eigen aspiraties, dat is reactionair .

Is John de Mol nu een Veroorzaker? Zal wat hij met talpa gepoogd heeft en zal blijven pogen in een nieuwe constellatie ten slotte evolueren tot een nieuw soort zender, een zender-ontvanger? Kan een veroorzaker ook een gefortuneerde mislukker zijn, een Fitzgaraldo, Soros, Peter de Grote? Ik vraag me af in hoeverre zulke mensen bijdragen aan een bredere opvatting van het begrip veroorzaker.

Albert Treur is geen veroorzaker. Ik vind dat een analist door zijn/haar uitspraken best een wending kan initiëren, maar dat is meer een investering (venture capital) dan een bewijs vanuit het ongerijmde, of dan toch een geloof in een radicaal andere methode of zienswijze die de veroorzaker markeert.
Wat natuurlijk niets afdoet aan de kwaliteiten van Albert Treur of het gebrek aan kwaliteit van talpa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.