:: crossmedia theater

:: crossmedia theater

De afgelopen week was ik aan het ‘jutten’ bij diverse weblogs (eb- en vloedlogs). Het viel me op dat de visuele structuur waarin de teksten, inclusief commentaren, te zien zijn, bijna die is van een toneelstuk. Als je bij de commentaren aan de naam nog een emotionele en uiterlijk beschrijvende component zou kunnen toevoegen, heeft het alle dimensies van een toneeldialoog.
Daaruit ontstond het idee voor een crossmedia theater, helemaal in de stijl van de commedia dell’arte (zou de firma Dell willen sponsoren?). Uitvoering als volgt: Er wordt een setting voor het toneelstuk, met decor en rekwisieten en kostuums beschreven. Dat is dus een gegeven (van de regisseur c.q. toneelschrijver). De karakters worden omschreven (een aanpassing van de commedia dell’arte). De functionaliteit is die van een weblog, met wat aanpassingen voor de omschrijving van gemoedstoestand en actie). Verder is er de mogelijkheid om vaste gebruiker te worden (keuze voor 1 karakter in het stuk) van het weblog. Als je dat bent, kun je b.w.v. reacties op het weblog een stukje dialoog toevoegen (max lengte, volgens de regels). De regisseur van het stuk mag wijzigingen in de aageleverde tekst aanbrengen t.b.v. de uitvoerbaarheid.
Dan is er een toneelschool met een groep acteurs die aan dit project meedoen bij wijze van afstudeerproject o.i.d.. Iedere week wordt een nieuwe aflevering gespeeld in een theater (natuurlijk van Joop van den Ende), een middagvoorstelling bijvoorbeeld. Daarvan wordt een registratie gemaakt die uitgezonden wordt (Talpa, MTV, BNN, LLink, RVU, vpro?) en ook online te zien zal zijn. Bij de uitzending op tv is er ook een gesprek met de spelers, hun wel en wee van de afgelopen week, over hun favoriete toneelschrijvers, theatermakers, etc. De spelers houden ook een dagboek bij (online). Er kan zelfs een tijdschrift bij, 1 keer per maand, met alles over theater, de acteurs, stand-up comedians, etc.
Een variatie hierop is het toneelstuk uitvoeren met een selectie uit een aantal acteurs. Maar dan is er ook een reservebank (net als bij voetbal). Dan kan er gestemd worden op acteurs en kunnen de acteurs gedurende de cyclus “geswapt” worden (paste-in-place). Dan is het zak om als acteur jouw profiel online goed te vullen, actueel te houden, media aandacht te vragen, etc.
Graag goede suggesties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.