improviseren met verhaallijnen

improviseren met verhaallijnen

Improvisatie-theater heeft vroege voorouders. In de 16e en 17e eeuw was er in Italië en Frankrijk de Commedia dell’Arte, die op straat geimproviseerde toneelstukken bracht. Er werden komische verhaaltjes gebracht met veel “lazzi”, grappige verwikkelingen, er in.
Helemaal geïmproviseerd was de Commedia dell’Arte niet. Men gebruikte vaste karakters, die altijd door dezelfde acteurs werden gespeeld. De meeste karakters droegen maskers. Ook de verhaallijnen, “cannovacci”, stonden vast. Wat de karakters allemaal precies zeiden en deden op het toneel, dat stond niet vast. Men wist waar men uit moest komen, en het was zaak dat op een prettige manier te doen.

bron: Improtrain

In feite is de commedia dell”arte een voorloper van de soap. Zelf zou ik graag een online soap realiseren, waarbij de characters inwisselbaar zijn, anders dus dan bij de commedia dell”arte waar iedere acteur zijn vast karakter speelde. Er zou in mijn versie een soort reservebank zijn met acteurs, voorzien van profielen. Er kan met die acteurs gechat worden. En er kan op ze gestemd worden. De actieve acteurs kunnen juist weggestemd worden. Zou krijg je een “paste in place” theater.
Ook op de verhaallijn kan invloed uitgeoefend worden. Het “publiek”heeft zodoende een grote invloed. Of dit voor de acteurs werkbaar is, vraag ik me af. Maar bij wijze van project lijkt het me een uitdaging. Misschien iets voor MTV. nu die theater gaan maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.