audiotour met headset

audiotour met headset

Zou het mogelijk zijn om in een museale omgeving een audiotour te kunnen aanbieden waarbij de bezoeker niet een compleet apparaat krijgt uitgereikt, maar slechts een headsetje. En dat het headsetje dan reageert (via infrarood of bluetooth bijvoorbeeld) op een soort hotspots op de tentoonstelling. Dus niet een voorgeprogrammeerde PDA, niet een kleine computer met touchscreen en al helemaal geen zwart apparaat waarbij je voorkeurtoetsen kunt indrukken. Nee, gewoon rondlopen en naar gelang je in de buurt bent van een specifiek onderdeel krijg je informatie. Bedoeling is natuurlijk dat dit de beleving minder hindert. Is die techniek er?

Ik heb al twee dagen overal gezocht en het niet gevonden. Jawel, dingen die erbij in de buurt komen en dan vooral beschrijvingen van tentoonstellingen. Zelden de naam van een relevant bedrijf met een duidelijk productaanboed, of Universiteit of Hogeschool waar slimme mensen dat allang bedacht hebben en mij vast nog veel mooiere oplossingen kunnen vertellen.

Of misschien toch iets met een mobieltje en gebruik van shotcode of Colorzip om de locaties te onderscheiden? Mocht je een goeie tip hebben dan hoor ik die heel graag!

aanvulling (21-09-07): Bij het Spoorwegmuseum hebben ze zoiets, eigenlijk op heel veel plekken, hoe langer je zoekt, hoe meer je er tegenkomt. Bij het Victoria&Albert in London was de headset ofwel voorzien van een klein apparaatje met nummertoetsen, corresponderend met de nummers op de route (een route waarlangs een stoet bezoekers schuifelde, brrr!), of verbonden met een pda, die meer infrmatie gaf. Je zit er dan wel aan vast, letterlijk en overdrachtelijk.
Er zijn verscheidene aanbieders qua techniek (o.a. Sennheiser, Dataton) en realisatie (Antenna Audio, QQ audio, etc.).

2 Replies to “audiotour met headset”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.