sneller verduurzamen

sneller verduurzamen

Als het even kan probeer ik met de trein te reizen, zodat ik de reistijd kan benutten om stukken door te lezen, na te denken over het komende gesprek of (op de terugweg) om alvast een verslag te schrijven. Toch zit ik laatste tijd vaak in de auto. Het combineren van afspraken, liefst zoveel mogelijk op één dag op nagenoeg dezelfde plek, is niet altijd mogelijk en het reizen met openbaar vervoer, met name het overstappen en reizen met de bus, kost doorgaans teveel tijd. Voordeel is dat ik in de auto ongegeneerd naar muziek of naar BNR Nieuwsradio kan luisteren.

Nog niet zo lang geleden was Jan van Betten te gast in de studio van BNR. Hij vertelde over zijn carriere-move en zijn huidige passie: Nudge, “een organisatie die een duurzame samenleving sneller dichterbij wil brengen op een economisch verantwoorde manier.” Nudge biedt een platform voor duurzame initiatieven van consumenten waarvoor  samenwerking met onderwijs, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven gezocht wordt. Daarmee willen ze grote veranderingen mogelijk maken, met de filosofie dat dit mogelijk is “als alle partijen, individueel én gezamenlijk streven naar een nieuwe balans tussen economische, ecologische, en sociale belangen.” Dat heeft bij voorbaat mijn interesse. Bij het opstarten van dit weblog dacht ik, toen nog enigszins onbeholpen na over een zelfde decentrale en toch gezamenlijke aanpak, onder het motto ‘energie genoeg‘.

Indertijd (2007) adviseerde ik de Taskforce EnergieTransitie op het vlak van maatschappelijk draagvlak en beeldvorming en was toen nagenoeg dezelfde filosofie aangedaan. Ik koppelde dat aan sociale media raadde aan de idee van participatie om te keren: probeer als Taskforce zelf te participeren in dat wat bedacht en besproken wordt in de samenleving, kijk waar de energie, de dynamiek en de passie zit en gebruik die motivatie als motor (draagvlak) voor de transitie. Wat ik bedoel te zeggen is dat het overeenkomt met wat nu bij Nudge gebeurt. Ik was dus heel erg blij om te horen dat dit werkt.

Eenmaal thuis zocht ik Nudge op, maakte een account aan en merkte naderhand dat ik toch maar af en toe e tijd nam om naar de website te gaan. Toch heb ik me als buurtburgemeester aangemeld (ik weet echter bitter weinig van zonne-energie) en ben ik wel even actief geweest met een actie; waarover later meer.
Mijn conclusie nu is: Nudge heeft in Jan van Betten de juiste oprichter, iemand die goed koers weet te zetten, anderen aan zich te binden en snel stappen te maken. Daar komen we verder mee en snel ook. Hopelijk komen er meer van zulke initiatieven. En hopelijk heb ik binnenkort voldoende budget voor een goede elektrische auto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.