server-centrale van Google en General Electric

server-centrale van Google en General Electric

toen ik tweeenhalf jaar geleden (begin 2006) begon met bloggen, wilde ik niet alleen over crossmedia posten, maar ook over maatschappelijke thema’s. Zoals energie (“energie genoeg“), hoe energieleveranciers vooral bezig zijn om grote hoeveelheden stroom, die moeilijk opgeslagen kunnen worden, te verdelen naar eindgebruikers. Daarbij treedt veel verlies op, zoals we weten. Het zou aanzienlijk meer rendement kunnen opleveren wanneer de eindgebruikers in staat gesteld worden zelf stroom te produceren. Het overschot kan aan het net geleverd worden voor grootverbruikers. Energieleverantie met bittorent technologie, zoiets. Dat is me bezig blijven houden.
Toen ik opgegeven moment hoorde van het stroomverbruik van de servers van Google in Groningen, energie die vooral nodig is voor koeling, bedacht ik dat die warmte niet weggegooid moet worden, maar veel effectiever kan worden toegepast voor stadsverwarming, of voor kassen.

Het verbaast me dan ook niet in een blogpost van Marie-José Klaver te lezen dat Google en General Electric een overeenkomst hebben getekend. Gebruikelijk dat grootverbruikers en producenten overeenkomsten tekenen, maar het kan voor een noodzakelijke omwenteling zorgen. Ze gaan samen een slimme stroomcentrale ontwikkelen, een smart grid. Zo willen ze zich inzetten voor schone energie. Noodzakelijk, want hoe meer bandbreedte en hoe meer user generated content er komt, hoe meer servers er nodig zullen zijn. Geen power to, maar power from the people?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.