:: met een kluitje mannen het riet in

:: met een kluitje mannen het riet in

Ter ere van de 40e verjaardag van Bert (! communicatieprojecten) gingen we met vier stoere mannen, als creatief werkzaam in de marketing, reclame, communicatie en crossmedia uit rietsnijden in het Naardermeer.

Om half acht smorgens verzamelden we ons bij De Visserij en vertrokken met een klein bootje met buitenboordmotor. Tegen zessen kwamen we moe en verkleumd terug. Maar gelouterd en een weergaloze ervaring rijker. Niet in het minst door de (soms hilarische) gesprekken met de rietsnijder Wouter en zijn assistent Martijn.
Naast plassen, vaarten en sloten bestaat het Naardermeer uit moerassige "akkers" met hier en daar een droger stukje. Er groeit veel riet. Dat riet wordt gesneden, gekamd, gebundeld en verkocht aan rietdekkers. Dat is geen zeer rendabele onderneming, vooral nu er veel concurrentie komt uit Oost-Europese landen. Het riet moet niet per se gesneden worden, maar als je het niet doet, verandert het landschap. Dan groeien er gaandeweg meer elzen, vuilbomen en berken. En dat wil Natuurmonumenten niet.
"Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied in Nederland. Toen de gemeente Amsterdam in 1904 het plan lanceerde om het nabijgelegen Naardermeer te gebruiken als stortplaats voor stedelijk afval, kwamen natuurbeschermers in opstand. De actie tegen dit plan was de directe aanleiding om de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland op te richten."

Ik kan het eenieder die langer dan een uur per dag achter de computer zit van harte aanbevelen. Je defragmenteert je gedachten, ontdoet je creatieve vermogens van spyware en andere rommel om vervolgens moeiteloos nieuwe verbanden te leggen. Voor de echte crossmedia denkers: denk dan ook eens buiten de media om, stuur jezelf met een kluitje het riet in. Trotseer ijs en weder, dien de elementen en zij zullen jou dienen (Nanoistische wijsheid, 25e eeuw na Confucius), of "beleef meer in het Naardermeer", vrij vertaald volgens de hexagrammen van de I Ching: meer + meer = de blijmoedige.
En zo kun je overal een verklaring bij bedenken. De gedachte aan al die rietpluimen, die door de wind met elkaar verbonden zijn als in een gigantisch netwerk van kruisbestuivende varieteiten, waardoor er telkens weer… riet zal zijn. Is dat de Zen van het leven? Zen en onZen.

Van half december tot half april is Wouter Slors bezig met rietsnijden in het Naardermeer. Wouter Slors kan altijd hulp gebruiken bij deze oud-Hollandse bezigheid in de vrije natuur.

6 Replies to “:: met een kluitje mannen het riet in”

 1. Jeetje, jij weet ook overal crossmedia van te maken!Maar je vergeet het verbindende element van de schuit. De schuit is een prachtig medium! Een onmisbare schakel in het communicatieproces; kijk maar:

  ZENDER ——- BOODSCHAP ————— ONTVANGER
  (rietveld Traktor (rietveld
  met zgn. zonder zgn.
  rietmannen) rietmannen)

  Ben blij dat je genoten hebt!

 2. Jeetje, jij weet ook overal crossmedia van te maken!Maar je vergeet het verbindende element van de schuit. De schuit is een prachtig medium! Een onmisbare schakel in het communicatieproces; kijk maar:

  ZENDER ——- BOODSCHAP ————— ONTVANGER
  (rietveld Traktor (rietveld
  met zgn. zonder zgn.
  rietmannen) rietmannen)

  Ben blij dat je genoten hebt!

 3. Bert, dat lay-outen valt best mee! Het model van de schuit als onmisbare schakel in het communicatieproces is mooi gevonden. Als je daarbij bedenkt dat de schuit heen, maar ook terug vaart, klopt het met het interactieve model van communicatie. Een veerpont dus eigenlijk, waarbij de zender ook ontvanger is en vice versa.

 4. Bert, dat lay-outen valt best mee! Het model van de schuit als onmisbare schakel in het communicatieproces is mooi gevonden. Als je daarbij bedenkt dat de schuit heen, maar ook terug vaart, klopt het met het interactieve model van communicatie. Een veerpont dus eigenlijk, waarbij de zender ook ontvanger is en vice versa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.