Nooit meer cd’s, 8 uur journaal en MS Office?

Nooit meer cd’s, 8 uur journaal en MS Office?

De muziekindustrie heeft door de komst van mp3, Kazaa, Napster en i-Tunes een ander verdienmodel moeten ontwikkelen, hetzelfde wordt voorspeld voor de filmindustrie en tv zenders, krantenuitgevers beraden zich op het Nieuwe Uitgeven en hoe zit dat met softwarepakketten? Brenno de Winter meldt op Webwereld onder de titel
Internetondernemer start regen aan online software dat Michael Robertson begonnen is met het aanbieden van gratis software. Op zijn eigen site opent Michael Robertson met de kop “Bye Bye Microsoft Word, Hello ajaxWrite”

Michael Robertson (Lindows) houdt al langer van persiflages en andere grappen, die vooral gericht lijken tegen Windows en Microsoft. Volgens een oud artikel op breekpunt.nl bood hij in 2004 Linspire 4.5 aan via een order page op DistroWatch, waar een couponcode moest worden ingevuld. De code was LINDOWS. Klinkt als…
Op vragen over problemen van aspirant gebruikers gaf Lindows/Robertson echter niet thuis.

Nu heeft hij een begin gemaakt met het oline gratis aanbieden van programmatuur. Via Ajaxlaunch.com wordt iedere week op woensdag om 12 uur (21 uur Nederlandse tijd) een nieuwe applicatie beschikbaar gesteld: “so come back every week, try the application, and give us your feedback!” De eerste applicatie is een tekstverwerker.


bron: ajaxlaunch.com

“What if there was alternative for Microsoft Word that would install and open in 6 seconds, read and write Microsoft Word .doc files and run on Macintosh, Microsoft Windows or Linux computers? And oh yeah, it was FREE so consumers didn’t have to pay $499 for Microsoft Office. I’m excited to announce that day is here.”

Met het online aanbieden van de applicatie in de look-and-feel van een traditioneel programma wordt een fundamenteel verschil met andere interfaces geboden, volgens Robertson. AjaxWrite kan documenten in MS Word bestandsformaat lezen en bewerken. Michael Robertson claimt dat voor 90 procent van de wereldbevolking de noodzaak om Microsoft Word te kopen nu verdwenen is. Je moet vooralsnog wel een Firefox browser hebben.

Dit is maar een onderdeel in een brede ontwikkeling waarvan het eind nog de zijwegen te overzien zijn. Met een pc voor een dumpprijs die je net zo opstart als een simlockvrij mobieltje, waar je vervolgens online de gewenste software op installeert, om bestanden te maken en verwerken, om muziek te luisteren en op te slaan in jouw (online) fonotheek, om tv te kijken, te communiceren (tekst en video uit te wisselen), breekt voor software ontwikkelaars de noodzaak aan om een ander model te gaan hanteren. Het zal niet de reden zijn dat Microsoft de introductie van Windows Vista enkele maanden uitstelt. Maar dat de ontwikkelingen ze als een lawine op de hielen zit, moge duidelijk zijn.

bron: Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.