:: Creatie: kunst van juiste methode en techniek

:: Creatie: kunst van juiste methode en techniek

Cre’ren is net zoiets als blokfluit spelen of schaatsen, een kwestie van de juiste techniek leren. Het ziet er eerst kinderlijk eenvoudig uit. En wat een verdriet als het dan niet meteen lukt. Blijkt het toch iets moeilijker dan je dacht om het goed te doen. Als je het eenmaal kan, verleer je het niet zomaar. Sommigen blijven oefenen tot ze professioneel of zelfs kampioen worden.

Waarom zou je een (andere) denkmethode aanleren? Iedereen denkt vanzelf en naar vermogen. Maar wat nu als je ziet dat anderen steeds met een toepasbare oplossing komen, briljante concepten realiseren, producten bedenken die zo slim en voor de hand liggend zijn dat jij er niet opkwam? Valt er iets aan te doen als brainstorms steevast uitlopen op het uitvoeren van de matige plannen van die ene met zijn grote brutale bek, is daar een snelle remedie tegen? Kun je voorgoed iets veranderen aan vergaderingen die uitlopen en desondanks weinig opleveren?
Het antwoord is nee. Daar is geen wonderrecept voor, geen mentale allesreiniger. Wel zijn er hulpmiddelen, manieren om patronen in denken en doen te doorbeken. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Wie niet creatief is, kan dus de nodige technieken en methodes leren. In het onderwijs breken ook steeds meer van zulke methodes door.

En wat als je een prachtig creatief idee hebt, je koestert een diepste wens om dit te realiseren en je bent bang dat dit je nooit gaat lukken? Ook daar zijn technieken voor. Van de manieren om je project, je wens of jezelf te coachen heb ik maar een heel willekeurige greep gedaan. Dat hoop ik spoedig uit te breiden.

De onderstaande links zal ik telkens aanvullen en ik hou me van harte aanbevolen voor aanvullingen en suggesties.

Ideas
Satisfy Me
The Idea Book

MindMap
[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap]wiki: MindMap

MindMapping #1
MindMapping #2
MindMapping #3
MindMapping #4

Open Space
Open Space #1
Open Space #2
Open Space #3
[url =http://www.the-open-space.org/osonline/osonline.html]Open Space #4[/url]
Open Space #5

De Zes denkende hoeden – Edward de Bono
wiki: Edward De Bono
6 denkende hoeden #1
6 denkende hoeden #2
6 denkende hoeden #3

algemeen
breinonderwijs (purple monkey)
Creative Think
links over leren

coaching
iedereen een coach (VPRO)
Creatiespiraal – Marinus Knoope
creatiespiraal #1
creatiespiraal #2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.