Le creation du monde

Le creation du monde

Joost Steins Bisschop is filosoof en senior consultant / partner bij Jungle Rating. Hij schrijft ook columns voor Het Financieele Dagblad. Ik ken hem vooral van een bevlogen en inspirerende voordracht tijdens het seminar Het Nieuwe Uitgeven bij Mediaplaza in 2006. Overigens ga ik volgende week (14 februari) naar de nieuwe jaargang van dit seminar.
Joost Steins Bisschop heeft nu op Frankwatching een artikel geplaatst met de intrigerende titel “
De aanraking”. Daarin beschrijft hij Second Life en dan met name de verbeelding ervan.

‘Een droom is een toestand waarin men zich geheel aan de verbeelding overgeeft, waarin men niet waarneemt wat er rondom gebeurt ( Woordenboek der Nederlandse Taal). Verbeelding dus, de dromer maakt zelf beelden, maakt zijn droomwereld, zonder gestoord te worden door zijn werkelijke omgeving. […]

Creationadam

 

Joost meldde zich als nieuwsgierige bezoeker aan bij Second Life op zoek naar ontmoetingen en verrassingen. ’Prachtige beelden spoelen mijn scherm binnen, mooie oerwouden, weidse zeeën, exposities van kunstwerken, futuristische gebouwen met architectonisch onverantwoorde constructen. Het kan allemaal, want een verantwoording binnen Second Life is een heel andere dan in de wereld om mij heen, de wereld die begint met het hardplastic toetsenbord en het plasmascherm op mijn houten tafel.’

In een filmpje op YouTube vertelt Tim Guest (echte naam of virtuele naam?) over Second Life.

Maar het gaat verder dan verbeelding alleen. Second Life heeft een eigen munteenheid en er worden mensen daadwerkelijk miljonair, anderen zien zich failliet gaan met alle nare gevolgen van dien. Internetbedrijf Uitvaart.com opende een crematorium in Second Life. Ik hoorde op de radio iemand van uitvaart.com heel serieus vertellen over leven en dood op Second Life en dat ze hun aanwezigheid vooral zien als proeftuin, een laagdrempelige omgeving waar mensen wellicht makkelijker over verlies kunnen praten. Goh, dacht ik, wat een empathie.

Nu heeft ook ABN Amro er een kantoortje gebouwd. Dat is voor Joost Steins Bisschop een voorbeeld van teveel van het goede bij Second Life, teveel werkelijkheid, teveel aanrakingen met de echte fysieke wereld. ‘Gun de speler zijn spel,’ zegt hij.

Maar is dat wel zo, is Second Life een spel? Is een imaginaire omgeving alleen een spel? Of zoeken we in zo’n verbeeldingswereld toch ook doorlopend aanknopingspunten met ons echte leven, is dat niet juist waar we de mengvorm verwelkomen? Zoals sprookjes ook een metafoor van het echte leven bevatten, een moraal, een invoelbare plot. Imagineering is niet slechts verbeelding. Internet is niet alleen een virtuele wereld en Second Life is niet alleen maar een spel, het bewijs is geleverd door de miljonairs, Second Life is echt big business, maar met een imaginair karakter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.