me2.0

me2.0

Vrijwel ieder vakgebied dat met media, communicatie en/of cultuur te maken heeft, kent al een vorm of term met 2.0 erachter. Ik wil persoonlijk iet achterblijven en doe daar dus vrolijk aan mee, bijvoorbeeld met het weblog erfgoed2.0, dat ik vorig jaar met studenten van de Reinwardt Academie en het MiM heb opgezet. En meteen is dat een voorbeeld van de wildgroei van 2.0: er is nog een weblog met die naam, er worden workshops gehouden onder die naam. Er is al geruime tijd een toenemende ergernis over alle web2.0 dingen.

Wat betekent dit voor mij, als persoon, consument, producent, als burger, individu, lezer, blogger…? Dat web2.0 (want dat is tenslotte de bron) op maatschappelijk gebied, op cultureel gebied en zeker ook op commercieel gebied een onomkeerbare invloed heeft, moge duidelijk zijn. We bemoeien ons met van alles, hebben toenemende invloed, infiltreren de wereld die meer en meer toegankelijk is en leren met behulp van onze voorkeuren (filters) ook te negeren. Wat betekent dit voor onze omgang met en kijk op onszelf? Is er met ME2.0 iets wezenlijk veranderd of is vooral de benaming gewijzigd?

Ik merk vooral aan mijn kinderen dat zij anders communiceren, met elkaar, met vreemden, met familie en over van alles en nog wat. Het gaat niet alleen sneller of gemakkelijker, of oppervlakkiger (is dat zo?), maar het gaat ook voorbij de limieten van afstand en taal die er tot voor kort altijd waren. Dan heb ik het over een periode van pakweg 15 jaar. Mijn kinderen (10 en 12 jaar oud) kunnen zich nauwelijks een wereld zonder internet of mobiele telefoons voorstellen. Het effect daarvan zullen we over pakweg 10 jaar volop gaan merken. En wie durft een voorspelling te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.