keukentafel sessies

keukentafel sessies

258_grotereDe beste gesprekken vinden vaak aan tafel plaats, in een café, na een maaltijd of als je samen even gaat zitten bij de keukentafel. Hoe informeler, hoe beter; vooral als het met maar een paar mensen is. De meeste kantoorruimtes en vergaderzalen zijn nu eenmaal niet erg inspirerend, te corporate of te weinig ongedwongen.
Wat zo’n gesprek bijzonder maakt, is de koppeling tussen persoonlijke drijfveren en betrokkenheid, inspiratie die vrijelijk over tafel kan gaan en meteen een aantal stappen zetten in de realisatie van nieuwe ideeën.
Het soort ideeën dat je opdoet als je op vakantie bent, of als dat er even niet inzit, ook als je bijvoorbeeld wat staat te kletsen bij een bar, zoals Richard Branson via LinkedIn vertelt. “… a eureka moment could easily strike while you are stood chatting at the bar.” Dat ongedwongen vakantiegevoel wat hij beschrijft, ervaar ik vaak aan een keukentafel. “With the pace of life slowing up slightly for many people when the sun comes out, you have more time to allow ideas to take shape in your mind. Use the space and time to reflect on the year so far and plan how to improve in the coming months. But just as importantly, let your hair down.”

Vanuit die gedachte ben ik anderhalf jaar geleden begonnen met incidentele keukentafel sessies. Het concept is uiterst eenvoudig: iemand schuift aan, we kletsen en delen ervaringen en inspiratie, komen vervolgens op de dingen die we eigenlijk zouden willen en hoe het anders zou moeten en voor we het weten smeden we concrete plannen. Daarbij help ik mijn gesprekspartner dus op het spoor van een (radikaal) andere aanpak, versterkte visie, nieuwe producten, verlevendigde identiteit en merkwaarden. In mijn keuken is plek genoeg voor schetsen, een flipover, wifi (de toegangscode staat op het schoolbord aan de muur), beamen van video’s of presentaties, maar vooral is er plek voor het gesprek waarin de uitkomst van tevoren niet vaststaat. En ook de waardering ervan is niet vooraf bepaald. Degene die op bezoek komt, kan achteraf naar eigen goeddunken bepalen wat het waard was. Dat kan zijn in de vorm van (ooit) een opdracht, helpen met uitwerken van wat we besproken hebben, een honorarium, maar vooral ook versterking van de relatie en bovendien nieuwe inspiratie voor mij.

260_grotereDeze keukentafel sessies wil ik nu vaker gaan doen. In één op één gesprekken, of met een (heel) kleine groep. We drinken koffie, thee, vers sap, eten iets lekkers en biodynamisch, of wat tapas met een glas van het één of ander. Dat ik dat nu besluit heeft twee oorzaken. Dat wil ik ten eerste omdat de keuken nu eindelijk gereed is, inclusief de honderd jaar oude tegeltjes aan de wand, 3 verschillende soorten die we als remix in een nieuw patroon aangebracht hebben; en de rest van de verbouwingen in huis zijn achter de rug.
Ten tweede omdat ik vorige week aanwezig was bij een Changelab. Met een stel veroorzakers (facilitators), consultants, coaches en andere professionals dachten we geheel vrijwillig mee over de droom van een zeer ondernemende wetenschapper, hoe die versterkt kan worden en verder gerealiseerd en klaar om de wereld te veroveren.

Eigenlijk is dat wel het mooiste om te doen. Het vraagt het uiterste van het denkvermogen én van de intuïtie en tegelijk geeft het enorm veel energie. En op die manier help ik jou graag met een keukentafel sessie. Interesse? Stuur me een bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.