Fairtrade bloemen bij AH

Fairtrade bloemen bij AH

Dinsdag 6 januari is Albert Heijn als eerste landelijke supermarktketen gestart met de verkoop van Fairtrade-bloemen (trosanjers) in winkels met een bloemen en plantenafdeling. Deze bloemen komen uit Afrika en dragen het Max Havelaar-keurmerk voor Fairtrade.

Fairtrade koffie, waar het Max Havelaar-keurmerk mee groot geworden is,  is inmiddels gemeengoed en laatst kreeg ik op mijn verjaardag een fles fairtrade wijn uit Zuid-Afrika.  Lekkere wijn en het openmaken van zo’n fles geeft behalve de belofte van een goed glas genieten ook een meerwaarde. Die meerwaarde valt moeilijk te omschrijven. Het is te makkelijk om met cynisme te denken aan een gerustgesteld geweten en dan te verwijzen naar de vroegere aflaten. Natuurlijk heeft het ook daarmee te maken. Doorgaans komt dat echter wel voort uit reële bezorgdheid. Er is meer. Ik herinner me de gesprekken die ik ongeveer twintig jaar geleden had met een bevriende Chinese geleerde, die tijdelijk in Leiden verbleef. Hij was van mening dat je bij eten of drinken vooral ook moet denken aan de mensen die de gewassen geteeld en geoogst hebben, alleen al omdat dit denken je eten minder onpersoonlijk, minder fabrieksmatig maakt. Door je verbonden te voelen met degenen die je eten verzorgd hebben en mogelijk ook de plek waar het gegroeid is, eet je met meer respect (minder onachtzaam en verspillend) en bovenal: het smaakt beter en maakt van elke maaltijd een belevenis. Het past m.i. bij een bewust gebruik van fair trade producten.

Waarom nu juist fair trade bloemen? Van alle trosanjers die verkrijgbaar zijn in Nederland, is het grootste deel afkomstig uit Afrika of Midden- en Zuid-Amerika. Vaak ontbreekt in veel van deze landen een sociaal / economisch vangnet voor kleinere boeren of arbeiders. Deze groepen vormen de zwakste schakel in de handelsketen, waardoor zij vaak in armoede leven, nauwelijks rechten hebben of roofbouw moeten plegen op hun omgeving. Het Fairtrade-systeem biedt daarbij een tegenwicht door bijvoorbeeld ontwikkelingspremies te geven, waarmee kan worden geïnvesteerd in betere arbeidsomstandigheden en het milieu. Zo kunnen arbeiders hun toekomst in eigen hand nemen zonder hun eigen leefomgeving te moeten verwoesten.

bron: ReclameWeek en Max Havelaar.nl (pdf met meer info)

One Reply to “Fairtrade bloemen bij AH”

  1. Eh, moeten we dan ook aan de AH-schappenvullers denken voor we gaan eten? 😛

    Nee, zonder flauw te zijn: behoren anjers niet tot de minst verkochte bloemen? En behoren kopers hiervan tot de FT-doelgroep? Of hoopt men die doelgroep juist tot het kopen van anjers aan te zetten? Ik ben helemaal voor het FairTrade-principe maar koop toch liever biologische bloemen uit de buurt. Ik ben dus benieuwd of het een succes wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.